Cursus Validatie van machines

‘Bezint eer ge begint’ en ‘vertrouwen is goed, maar controleren is beter’

Natuurlijk moet apparatuur in de levensmiddelenindustrie zorgen voor eten dat van goede kwaliteit en veilig is. In deze training leer je een methodiek om tijdens aanschaf, installatie en ingebruikname van nieuwe apparatuur zeker te stellen dat aan die eisen wordt voldaan. Een methodiek die zich onder de noemer validatie in de farmaceutische industrie al heeft bewezen!

Deze werkwijze wordt nu via de term commissioning ook verplicht voor de houders van een IFS Food of BRCGS Food Safety certificaat: in de nieuwe versie (8) van de IFS food standaard wordt de al bestaande vereiste aangescherpt tot een verplichting tot validatie, en in versie 9- BRCGS Food Safety standaard wordt voor het eerst de vereiste van commissioning geïntroduceerd.

Welke naam je het ook geeft, de werkwijze laat zich kort samenvatten met twee uitdrukkingen: ‘bezint eer ge begint’ en ‘vertrouwen is goed, maar controleren is beter’, met als doel om zo vroeg mogelijk tijdens het project van aanschaf, installatie en inbedrijfstelling eventuele tekortkomingen van de nieuwe apparatuur op het gebied van voedselveiligheid, productkwaliteit, wetgeving of klanteisen te ontdekken en te verhelpen.

Doel

Het doel van deze training is om je een methodiek aan te leren die ervoor zorgt dat op een gestructureerde en gedocumenteerde wijze tijdens het gehele proces van ontwerpen (of aanschaf), installeren en in gebruik nemen van nieuwe levensmiddelenapparatuur controles worden uitgevoerd op het gebied van voedselveiligheid, productkwaliteit, wetgeving en klanteisen. Want als je hierop pas bij de eerste commerciële productie controleert, is het meestal moeilijk (en duur) of soms zelfs niet mogelijk om geconstateerde gebreken nog geheel te herstellen.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor medewerkers die betrokken zijn bij het opzetten van nieuwe productielijnen. Denk aan:

  • QA-managers en -medewerkers
  • Projectleiders en- medewerkers
  • Validatie-engineers
  • Inkopers van apparatuur

Onderwerpen

Tijdens training komen de volgende werkwijzen aan bod voor:

  • Het opstellen van eisen waaraan nieuwe apparatuur moet voldoen
  • Het controleren van het ontwerp of aanbieding
  • Het bedenken van de uit te voeren controles tijdens de inbedrijfstelling

Daarnaast zullen we de methodiek voor opstellen en gebruik van alle bijbehorende documenten behandelen. En – niet onbelangrijk – ook de rolverdeling tijdens het gehele realisatieproces. Zowel de rollen binnen het bedrijf, maar ook de taken van de leverancier. Want de validatie van inbedrijfstelling doe je met een team!

Duur

Deze klassikale training duurt een dag.

Tijd & Plaats

9:00 – 17:00 Bunnik

Volg deze cursus

Klassikaal
Meerdere trainingen?
21-11-2024, 09:00 uur
Bunnik
€ 690 excl. btw
Schrijf je in
Wil je meerdere trainingen afnemen? Vraag dan om een prijs op maat.
Vraag offerte aan

Betrokken Professionals

Stel je vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief