Cursus HACCP expert training (level 4)

Word jij de expert van het HACCP-team? In deze training leer je alles over 7 principes, 12 stappen en het opzetten van een degelijk HACCP-plan. Zo word je een stevige gesprekspartner voor klanten, auditoren en inspecteurs! Elk HACCP-team heeft een paar experts nodig. Hierbij wordt natuurlijk eerst gekeken naar de kwaliteitsmanager, maar het is wel fijn als die er niet alleen voor staat. Als expert in het HACCP-team stel je de juiste vragen en ben je in staat om de discussie te sturen, samen te vatten en af te ronden. Een voorwaarde om dit te kunnen doen is dat je vertrouwd bent met zowel de theorie als de praktijk van HACCP. In deze driedaagse training worden veel praktijkoefeningen gedaan, wordt dieper ingegaan op beslisbomen voor het bepalen van CCP’s, wordt het verschil duidelijk tussen verificatie en validatie, en is er volop ruimte om in te gaan op de situatie in jouw bedrijf. Deze training geeft je de meest up-to-date kennis in de praktische toepassing van HACCP. De training biedt hierdoor een frisse blik op HACCP, ook voor de doorgewinterde kwaliteitsmanager!

Doel

Na deze training ben je in staat het HACCP-systeem op te zetten, te implementeren en te optimaliseren. Daarbij kun je voedselveiligheidsrisico’s identificeren en gepaste beheersmaatregelen nemen. Je kunt de boodschap en het belang van HACCP op een heldere manier uitdragen naar alle lagen van de organisatie. In de training leer je om als kernlid van het HACCP-team, optimaal gebruik te maken van de kennis en kunde binnen het HACCP-team. Je bent een goede en stevige gesprekspartner voor klanten, auditoren en inspecteurs. Je leert om op basis van HACCP een managementsysteem voor voedselveiligheid te ontwikkelen. Na afronding van de training krijg je een certificaat.

Voor wie?

De training is bedoeld voor de kernleden van het HACCP-team, zoals medewerkers van de kwaliteitsafdeling, leidinggevenden in de productie en bedrijfsleiders. De training is ook ideaal voor QA-managers die geen achtergrond hebben in de levensmiddelensector of in voedselveiligheid. De training is ook interessant voor auditoren en handhavers. De training is afgestemd op MBO+/HBO-niveau en is op level 4 van de Britse HACCP-trainingen. Met deze training wordt aantoonbaar voldaan aan de opleidingseisen in Verordening (EU) nr. 852/2004, FSSC 22000 en de IFS- en de BRC-standaard.

Onderwerpen

De training bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een e-learning cursus waarin de HACCP-stappen en bijbehorende theorie worden behandeld. Het tweede deel is een driedaagse klassikale training waarin door middel van cases en opdrachten wordt geoefend met de verschillende onderdelen van de gevarenanalyse. Door deze oefeningen zorgen we ervoor dat kennis en vaardigheid gelijktijdig en evenwichtig worden ontwikkeld.

Tijdens de klassikale training worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • De zeven principes en twaalf stappen van HACCP volgens de Codex Alimentarius;
 • De Food Safety Bow Tie;
 • De oorzaken en gevolgen van onveilige voeding;
 • HACCP in Europese wetgeving en in standaarden als BRC, IFS en ISO/FSSC 22000;
 • Het vaststellen van het basisvoorwaardenprogramma;
 • Fysische, chemische, microbiologische gevaren en allergenen;
 • Het identificeren van gevaren en het bepalen van het risico’s;
 • Het selecteren en valideren van beheersmaatregelen;
 • Het bepalen van CCP’s en OPRP’s of CP’s;
 • Het gebruik van een beslisboom en de kans x ernst-matrix;
 • Het vaststellen van monitoring, correctieve en corrigerende maatregelen
 • Het ontwikkelen en beheren van het HACCP-systeem;
 • Het verifiëren en valideren van het HACCP-systeem;
 • De rol van het HACCP-team.

De training wordt afgerond met een toets.

De gids ‘Gevaren voor de voedselveiligheid’ is een uitstekende aanvulling op het cursusmateriaal. Een exemplaar kost €17,89 en kan besteld worden via het aanmeldingsformulier op onze website.

Doel

De training is bij uitstek geschikt als in-company training. Wij doen je graag een aantrekkelijk voorstel dat aansluit op jouw praktijksituatie en de specifieke wensen van jouw organisatie.

Tijd en plaats

3 dagen 9:00 - 16:30

Volg deze cursus

Klassikaal
Meerdere trainingen?
18, 25 januari en 01 februari
Bunnik
9, 16, 23 juni
Bunnik
€ 1175 excl. btw
Schrijf je in
Wil je meerdere trainingen afnemen? Vraag dan om een prijs op maat.
Vraag offerte aan

Betrokken Professionals

Stel je vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief