Cursus HACCP expert training (level 4)

Elk HACCP-team heeft een paar voortrekkers nodig. Hierbij wordt natuurlijk op de eerste plaats gekeken naar de kwaliteitsmanager, maar het is wel fijn als die er niet helemaal alleen voor staat. Als voortrekker van het HACCP-team stel je de juiste vragen en ben je in staat om de discussie te sturen, samen te vatten en af te ronden. Een voorwaarde om dit te kunnen doen is dat je vertrouwd bent met zowel de theorie als de praktijk van HACCP. Deze training geeft je de meest up-to-date kennis in de praktische toepassing van HACCP. Je leert om op basis van HACCP een managementsysteem voor voedselveiligheid te ontwikkelen.

De training bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een e-learning cursus waarin de HACCP-stappen en bijbehorende theorie worden behandeld. Het tweede deel is een driedaagse klassikale training waarin door middel van cases en opdrachten wordt geoefend met de verschillende onderdelen van de gevarenanalyse. Door deze oefeningen zorgen we ervoor dat kennis en vaardigheid gelijktijdig en evenwichtig worden ontwikkeld. Deze training is voor een belangrijk deel gebaseerd op de ééndaagse training ‘Principes en Achtergronden van HACCP’. In de driedaagse training “Theorie en Praktijk van HACCP’ worden meer praktijkoefeningen gedaan, wordt dieper ingegaan op beslisbomen voor het bepalen van CCP’s, wordt het verschil duidelijk tussen verificatie en validatie, en ook is er volop ruimte om in te gaan op de situatie in jouw bedrijf.

In de training maak je kennis met de Food-Safety-Bow-Tie, een overzichtelijk schema dat een uniek en verhelderend beeld geeft van de mogelijke oorzaken en gevolgen van onveilige voeding. De training biedt daardoor een frisse blik op HACCP, ook voor de doorgewinterde kwaliteitsmanager.

Met deze training wordt aantoonbaar voldaan aan de opleidingseisen in Verordening (EU) nr. 852/2004, FSSC 22000 en de IFS- en de BRC-standaard.

Voor wie?

De training is bedoeld voor de kernleden van het HACCP-team. Je kunt hierbij denken aan medewerkers van de kwaliteitsafdeling en ook aan leidinggevenden in de productie en aan bedrijfsleiders. De training is ideaal voor QA-managers die geen achtergrond hebben in de levensmiddelensector of in voedselveiligheid. De training is ook interessant voor auditoren en handhavers. De training is afgestemd op MBO+/HBO-niveau en is op level 4 van de Britse HACCP-trainingen.

Onderwerpen

De training begint met een e-learning, gevolgd door een klassikale training van drie dagen. Je kunt de e-learning in je eigen tempo en op ieder gewenst moment volgen. Na de e-learning training volgen drie klassikale dagen waarin de volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De zeven principes en twaalf stappen van HACCP volgens de Codex Alimentarius;
 • HACCP in Europese wetgeving en in standaarden als BRC, IFS en ISO/FSSC 22000;
 • Het vaststellen van het basisvoorwaardenprogramma;
 • Fysische, chemische, microbiologische gevaren en allergenen;
 • Het identificeren van gevaren en het bepalen van het risico’s;
 • Het selecteren en valideren van beheersmaatregelen;
 • Het bepalen van CCP’s en OPRP’s of CP’s;
 • Het gebruik van een beslisboom en de kans x ernst-matrix;
 • Het vaststellen van monitoring, correctieve en corrigerende maatregelen
 • Het ontwikkelen en beheren van het HACCP-systeem;
 • Het verifiëren en valideren van het HACCP-systeem;
 • De rol van het HACCP-team;

De training wordt afgerond met een toets.

De SDU praktijkgids ‘HACCP: Gevaren- en risicoanalyse’ is een uitstekende aanvulling op het cursusmateriaal. Een exemplaar kost € 76,78 en kan besteld worden via het aanmeldingsformulier op onze website.

Doel

Na deze training ben je in staat het HACCP-systeem op te zetten, te implementeren en te optimaliseren. Daarbij kun je voedselveiligheidsrisico’s identificeren en gepaste beheersmaatregelen nemen. Je kunt de boodschap en het belang van HACCP op een heldere manier uitdragen naar alle lagen van de organisatie. In de training leer je om als kernlid van het HACCP-team, optimaal gebruik te maken van de kennis en kunde binnen het HACCP-team. Je bent een goede en stevige gesprekspartner voor klanten, auditoren en inspecteurs.

De training is bij uitstek geschikt als in-company training. Wij doen je graag een aantrekkelijk voorstel dat aansluit op jouw praktijksituatie en de specifieke wensen van jouw organisatie.

Volg deze cursus

Klassikaal
Meerdere trainingen?
22, 29 september en 8 oktober 2020
Bunnik
€ 1050 excl. btw
Schrijf je in
Wil je meerdere trainingen afnemen? Vraag dan om een prijs op maat.
Vraag offerte aan