Cursus NL & EU Wetgeving: Voedselcontactmaterialen in non-food producten

Voedselcontactmaterialen worden niet alleen gebruikt als verpakkingsmateriaal van levensmiddelen. Ook in ons dagelijks leven gebruiken wij producten waarin voedselcontactmaterialen zijn verwerkt. Voorbeelden van dergelijke producten zijn keukengerei, servies en opbergdoosjes.

Voedselcontactmaterialen moeten voldoen aan Europese en, indien van toepassing, nationale wet- en regelgeving. In de Europese ’kaderverordening’ (EG) 1935/2004 worden algemene eisen gesteld aan voedselcontactmaterialen. Voor verschillende materialen zijn aanvullende eisen opgenomen in aparte Europese en/of nationale wetgeving.

De eisen voor vijf materialen zijn op Europees niveau gereguleerd en de Nederlandse warenwet bevat essentiële veiligheidseisen voor maar liefst 12 materialen, veel regels dus! Hoe weet je nu welke eisen op jouw product van toepassing zijn en hoe ga je hier op een praktische manier mee om?

Tijdens deze cursus wordt een vertaalslag gemaakt van wettelijke eisen naar de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Gedurende het eerste deel van de cursus wordt aandacht besteed aan de structuur van de wetgeving en Verordening (EU) 10/2011 inzake kunststof voedselcontactmaterialen. Er wordt geoefend met het opzoeken van essentiële eisen in de verordening, de selectie van relevante simulanten en test condities bij het testen van een product en het opstellen van een Verklaring van Overeenstemming. Het tweede deel van de cursus richt zich op de eisen in de Nederlandse Warenwet en het beoordelen van beschikbare technische documentatie.

Voor wie?

Ben jij werkzaam bij een bedrijf dat voedselcontactmaterialen in consumentenproducten verhandelt en ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van deze producten? Weet je niet waar je moet beginnen of zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is deze cursus iets voor jou! De cursus is specifiek gericht op kwaliteitsmanagers, kwaliteitsmedewerker, en inkopers van non-food consumentenproducten. De training voorziet in het verkrijgen van meer kennis over de wetgeving voor voedselcontactmaterialen en hoe hiermee om te gaan in de praktijk.

Onderwerpen

  • De structuur van Europese en Nederlandse wetgeving inzake voedselcontactmaterialen;
  • Verordening (EU) 10/2011 inzake voedselcontactmaterialen van kunststof;
  • Nederlandse warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen;
  • De Verklaring van Overeenstemming;
  • De beoordeling van technische documentatie.

Doel

Na het volgen van de cursus zijn de deelnemers in staat de eisen vanuit de Europese en Nederlandse wetgeving voor voedselcontactmaterialen te vertalen naar een praktische aanpak, afgestemd op de eigen bedrijfssituatie.

Volg deze cursus

Incompany training Vraag om een prijs op maat.
Vraag offerte aan

Betrokken Professionals

Stel je vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief