Cursus HACCP expert training (level 4)

Word jij de expert van het HACCP-team? In deze training leer je alles over 7 principes, 12 stappen en het opzetten van een degelijk HACCP-plan. Zo word je een stevige gesprekspartner voor klanten, auditoren en inspecteurs! Elk team heeft een paar experts nodig. Hierbij wordt natuurlijk eerst gekeken naar de kwaliteitsmanager, maar het is wel fijn als die er niet alleen voor staat. Als expert in het team stel je de juiste vragen en ben je in staat om de discussie te sturen, samen te vatten en af te ronden. Een voorwaarde om dit te kunnen doen is dat je vertrouwd bent met zowel de theorie als de praktijk van HACCP. In deze blended training worden veel praktijkoefeningen gedaan, wordt dieper ingegaan op beslisbomen voor het bepalen van CCP’s, wordt het verschil duidelijk tussen verificatie en validatie, en is er volop ruimte om in te gaan op de situatie in jouw bedrijf. Deze training geeft je de meest up-to-date kennis in de praktische toepassing van HACCP. De training biedt hierdoor een frisse blik op HACCP, ook voor de doorgewinterde kwaliteitsmanager!

Doel

Na deze training ben je in staat het HACCP-systeem op te zetten, te implementeren en te optimaliseren. Daarbij kun je voedselveiligheidsrisico’s identificeren en gepaste beheersmaatregelen nemen. Je kunt de boodschap en het belang van HACCP op een heldere manier uitdragen naar alle lagen van de organisatie. In de training leer je om als kernlid van het team, optimaal gebruik te maken van de kennis en kunde binnen het team. Je bent een goede en stevige gesprekspartner voor klanten, auditoren en inspecteurs. Je leert om op basis van HACCP een managementsysteem voor voedselveiligheid te ontwikkelen. Na afronding van de training krijg je een certificaat.

Voor wie?

De training is bedoeld voor de kernleden van het team, zoals medewerkers van de kwaliteitsafdeling, leidinggevenden in de productie en bedrijfsleiders. De training is ook ideaal voor QA-managers die geen achtergrond hebben in de levensmiddelensector of in voedselveiligheid. De training is ook interessant voor auditoren en handhavers. De training is afgestemd op MBO+/HBO-niveau en is op level 4 van de Britse HACCP-trainingen. Met deze training wordt aantoonbaar voldaan aan de opleidingseisen in Verordening (EU) nr. 852/2004, FSSC 22000 en de IFS- en de BRC-standaard.

Onderwerpen

De training bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is een e-learning cursus waarin de HACCP-stappen en bijbehorende theorie worden behandeld. Dit doe je als deelnemer zelfstandig.

Daarna volgen er 2 online sessies. In het eerste deel worden de 9 definities behandeld en taken en verantwoordelijkheden van het team. In de tweede online bijeenkomst komen de basisvoorwaarden, de gevareninventarisatie en de beheersmaatregelen aan bod.

Tijdens de bijeenkomst van een hele dag bij ons in Bunnik zal het gaan over de identificatie van CCP’s en de bewaking ervan. Een belangrijk onderwerp waarover uitgebreid gesproken zal worden.

In de laatste online sessie gaat het over verificatie en ketenbeheersing.

Voor de hele training geldt dat steeds door middels van cases en opdrachten wordt geoefend met de verschillende principes van HACCP. Door de balans tussen opdrachten en theorie worden kennis en vaardigheden gelijktijdig en evenwichtig ontwikkeld. Door de verdeling in de tijd hebben de deelnemers ook voldoende tijd om wat ze geleerd hebben in hun eigen praktijksituatie te onderzoeken en te toetsen.

Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:
 • De zeven principes en twaalf stappen van HACCP volgens de Codex Alimentarius;
 • De Food Safety Bow Tie;
 • De oorzaken en gevolgen van onveilige voeding;
 • HACCP in Europese wetgeving en in standaarden als BRC, IFS en ISO/FSSC 22000;
 • Het vaststellen van het basisvoorwaardenprogramma;
 • Fysische, chemische, microbiologische gevaren en allergenen;
 • Het identificeren van gevaren en het bepalen van de risico’s;
 • Het selecteren en valideren van beheersmaatregelen;
 • Het bepalen van CCP’s en OPRP’s of CP’s;
 • Het gebruik van een beslisboom en de kans x ernst-matrix;
 • Het vaststellen van monitoring, correctieve en corrigerende maatregelen;
 • Het ontwikkelen en beheren van het HACCP-systeem;
 • Het verifiëren en valideren van het HACCP-systeem;
 • De rol van het team.

De training wordt afgerond met een toets.

De gids ‘Gevaren voor de voedselveiligheid’ is een uitstekende aanvulling op het cursusmateriaal. Een exemplaar kost €17,89 en kan besteld worden via het aanmeldingsformulier op onze website.

Incompany

De training is bij uitstek geschikt als in-company training. Wij doen je graag een aantrekkelijk voorstel dat aansluit op jouw praktijksituatie en de specifieke wensen van jouw organisatie.

Tijd en plaats

Training online klassikaal
Dag Tijd Onderwerp
E-learning n.v.t. Op stap met HACCP
Dag 1 Online 14:30 / 17:00 Negen definities van HACCP, stap 1 HACCP Team
Dag 2 Online 14:30 / 17:00 Stap 2 basisvoorwaarden, stap 3 gevareninventarisatie, stap 4 beheersmaatregelen
Dag 3 Klassikaal 09:00 - 17:00 Stap 5 identificatie van CCP’s, stap 6 bewaking van CCP’s
Dag 4 Online 14:30 / 17:00 Stap 7 verificatie, stap 8 ketenbeheersing
 • Zelfstudie: 12u
Training klassikaal
Dag Tijd Locatie
E-learning n.v.t. Zelfstandig
Dag 1 9:00 - 17:00 Bunnik
Dag 2 9:00 - 17:00 Bunnik
Dag 3 09:00 - 17:00 Bunnik
 • Zelfstudie: 4u

Volg deze cursus

Klassikaal
Meerdere trainingen?
19-09-2024, 26-09-2024, 03-10-2024, 09:00 uur
Bunnik
€ 1250 excl. btw
Schrijf je in
Wil je meerdere trainingen afnemen? Vraag dan om een prijs op maat.
Vraag offerte aan

Betrokken Professionals

Stel je vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief