Cursus Etikettering van voedingsmiddelen

Als producent, inkoper of retailorganisatie ben je verantwoordelijk voor de teksten op het etiket en andere commerciële uitingen, zoals een website of advertentie. Hoe zorg je ervoor dat je compliant bent aan Europese en nationale wetgeving? En hoe vertaal je die wettelijke regels naar een voor de consument aantrekkelijk en begrijpelijk etiket?

Om die vragen te kunnen beantwoorden volg je voorafgaand aan deze klassikale training de e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’. Zo zorg je ervoor dat je basiskennis bij de start van de training op hetzelfde niveau is als dat van de andere deelnemers.

Tijdens de klassikale training wisselen we theoretische kennis en achtergronden af met praktische oefeningen, zodat je na de training weet hoe de wetgeving in elkaar zit, welke wetten voor jou van toepassing zijn en je zeker weet dat je alle relevante wetgeving hebt geraadpleegd. Naast alle verplichte onderdelen in wetgeving (zoals benaming, ingrediënten, allergenen, KWID, voedingswaarde, houdbaarheid en bewaaradvies) komen ook diverse interpretaties en stakeholders, zoals de NVWA, brancheorganisaties, retailers en consumentenorganisaties aan bod. Hoe wordt er door de verschillende partijen naar jouw etiket gekeken en hoe zorg je dat jouw etiket voldoet aan ieders regels?

Middels vele praktijkvoorbeelden en door zelf aan de slag te gaan, ben je in staat om zelf een wettelijk correct etiket op te stellen of te valideren aan de hand van Europese en nationale wetgeving.

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken is bij het etiketteringsproces van voedingsmiddelen, zoals etiketteringsspecialisten, labelaars, specificatiebeheerders, kwaliteitsmedewerkers, ontwerpers en marketeers.

Onderwerpen

  • Uitleg Europese en nationale etiketteringswetgeving en hoe te raadplegen (e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’, duur: 30 min., door de deelnemers te volgen voorafgaand aan de klassikale training);
  • Wetgeving in verhouding tot de stakeholders, zoals NVWA, Reclame Code Commissie, brancheorganisaties en consumentenorganisaties;
  • Eisen verplichte voedselinformatie op voorverpakte levensmiddelen en B2B verpakkingen;
  • Verplichte vermeldingen op het etiket (Verordening (EU) nr. 1169/2011) en hoe deze toe te passen op het etiket;
  • Beoordeling volledige verpakking, inclusief marketinguitingen en afbeeldingen.

De training is interactief en praktisch opgezet. Voorafgaand aan de training kunnen specifieke vragen ingestuurd worden. De trainer zal deze input tijdens de training zoveel mogelijk aan bod laten komen. Tijdens diverse praktische opdrachten wordt de wetgeving door de deelnemers via internet geraadpleegd en geleerd hoe deze wetgeving toegepast moet worden in praktijk.

Doel

Na deze training ben je bekend met:

  • het raadplegen en bijhouden van de relevante en meest recente wetgeving;
  • de verhoudingen tussen het wettelijke kader en de interpretaties van diverse stakeholders;
  • de verplichte wettelijke eisen voor etikettering bij verschillende verpakkingen;
  • het formuleren en noteren van de verplichte vermeldingen op het etiket, inclusief afwijkingen en uitzonderingen en
  • misleiding in relatie tot afbeeldingen en commerciële uitingen.

Overig aanbod

Naast deze cursus kun je bij ons ook andere trainingen volgen binnen het onderwerp etikettering, namelijk:

Deze training bestaat uit een e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’ en een klassikale training van een dag, inclusief lunch. Iedere cursist ontvangt na afloop van de training een certificaat van deelname.

Volg deze cursus

Klassikaal
Meerdere trainingen?
05-06-2024, 09:00 uur
Bunnik
28-11-2024, 09:00 uur
Bunnik
€ 525 excl. btw
Schrijf je in
Wil je meerdere trainingen afnemen? Vraag dan om een prijs op maat.
Vraag offerte aan

Betrokken Professionals

Stel je vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief