Cursus Etikettering van additieven

In deze hands-on praktisch ingerichte training verwerf je inzicht in de Europese wetgeving met betrekking tot additieven, aroma’s en enzymen. Je gaat zelf praktisch aan de slag om de wetgeving te leren raadplegen en je leert hoe de wetgeving in de praktijk moet worden toegepast. Voorafgaand aan deze klassikale training volg je de e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’. Zo zorg je ervoor dat je basiskennis bij de start van de training op hetzelfde niveau is als dat van de andere deelnemers.

Tijdens de klassikale training wisselen we theoretische kennis en achtergronden af met praktische oefeningen, zodat je na de training weet hoe de wetgeving in elkaar zit en hoe je deze het beste kunt raadplegen. Naast de wettelijke kaders voor additieven, aroma’s en enzymen komen ook de notatie en de toepassing aan bod. Daarnaast leer je een technische hulpstof herkennen en komen de onderwerpen (reverse) carry-over en clean label aan bod.

Middels vele praktijkvoorbeelden en door zelf aan de slag te gaan, ben je in staat om aan de hand van Europese wetgeving zelf te beoordelen of een additief wel of niet is toegestaan in jouw product, kun je de juiste benamingen van aroma’s toepassen en weet je wanneer een enzym is toegestaan voor gebruik in een voedingsmiddel.

Voor wie?

Alle medewerkers van de voedingsindustrie die betrokken zijn bij productontwikkeling, het opmaken van technische fiches of specificaties en de etikettering van levensmiddelen.

Onderwerpen

 • Uitleg en opbouw van de Europese wetgeving;
 • Verordeningen (EU) nr. 1332/2008 (enzymen), 1333/2008 (additieven), 1334/2008 (aroma’s);
 • Wettelijke kaders (definities) voor additieven, aroma’s, enzymen en technische hulpstoffen;
 • Wettelijke verschillen tussen etiketteren van consumentenproducten en additieven;
 • Clean label en kleurende levensmiddelen;
 • Praktische toepassing van Verordening 1333/2008 betreffende de categorieën en de beoordeling of een additief is toegestaan.

De training is interactief en praktisch opgezet. Voorafgaand aan de training kunnen specifieke vragen ingestuurd worden. De trainer zal deze input tijdens de training zoveel mogelijk aan bod laten komen. Tijdens diverse praktische opdrachten wordt de wetgeving door de deelnemers via internet geraadpleegd en geleerd hoe deze wetgeving toegepast moet worden in praktijk.

Doel

Na deze training ben je bekend met:

 • het raadplegen en bijhouden van de relevante en meest recente wetgeving (e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’, duur: 30 min., door de deelnemers te volgen voorafgaand aan de klassikale training);
 • de inhoud van de Europese additieven-, aroma’s- en enzymenverordeningen;
 • de verplichte wettelijke eisen voor etikettering van additieven, aroma’s en enzymen;
 • het controleren of additieven zijn toegestaan in bepaalde voedingsmiddelen en
 • de afweging wanneer het een carry-over additief, technische hulpstof, clean label of kleurend levensmiddel betreft.

Alimento PC 118 en PC 220

Werknemers van de voedingsindustrie die onder PC 118 en PC 220 vallen, kunnen rekenen op een tegemoetkoming van €70,00 van Alimento.

Overig aanbod

Naast deze cursus kun je bij ons ook andere trainingen volgen binnen het onderwerp etikettering, namelijk:

Deze training bestaat uit een e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’ en een klassikale training van een halve dag. Iedere cursist ontvangt na afloop van de training een certificaat van deelname.

Volg deze cursus

Klassikaal
Meerdere trainingen?
08-10-2024, 13:00 uur
Online
€ 315 excl. btw
Schrijf je in
Wil je meerdere trainingen afnemen? Vraag dan om een prijs op maat.
Vraag offerte aan

Betrokken Professionals

Stel je vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief