Als producent of retailorganisatie ben je verantwoordelijk voor de teksten op het etiket en andere commerciële uitingen, zoals een website of advertentie. Hoe zorg je ervoor dat je compliant bent aan Europese wetgeving? En hoe vertaal je die wettelijke regels naar een voor de consument aantrekkelijk en begrijpelijk etiket?
Onderwerpen als misleiding, benaming, ingrediëntendeclaratie, oorsprongsvermelding en voedingswaarde komen tijdens de training aan bod. Middels vele praktijkvoorbeelden en door zelf aan de slag te gaan, ben je in staat om zelf een etiket op te stellen of te valideren aan de hand van Verordening (EU) nr. 1169/2011. Tevens komen talloze claims aan bod en leer je antwoord te geven op de vraag "Welke claims mogen niet, maar - nog belangrijker - wat is wél mogelijk op mijn product?".Voor wie?
Voor iedereen die betrokken is bij het etiketteringsproces van levensmiddelen, zoals labelaars, specificatiebeheerders, kwaliteitsmedewerkers, ontwerpers en marketeers.Onderwerpen
Iedere deelnemer wordt verzocht één of meerdere voorbeeldproducten mee te nemen.- Verplichte vermeldingen op het etiket (Verordening (EU) nr. 1169/2011);
- Toegestane additieven, toegestane hoeveelheid en notatie (Verordening (EU) nr. 1333/2008);
- Aroma’s en notatie (Verordening (EU) nr. 1334/2008);
- Goedgekeurde claims, eisen voor gebruik van claims, verschil tussen ingrediëntenclaim, voedingsclaim en gezondheidsclaim (Verordening (EU) nr. 1924/2006).
Doel
Na deze training ben je bekend met:- Het vinden en bijhouden van de juiste en meest recente wetgeving;
- Misleiding in relatie tot afbeeldingen en commerciële uitingen;
- De verplichte vermeldingen op het etiket, inclusief uitzonderingen;
- Het formuleren van de benaming;
- De notatie van de ingrediëntlijst, inclusief allergenen, kwid en additieven;
- Verplichting herkomstetikettering;
- Het opstellen van de voedingswaardetabel, inclusief afwijkingen en uitzonderingen.