Werkt jouw bedrijf volgens internationaal erkende FSSC 22000 of overwegen jullie dit te doen? Op deze kennisdag krijg je inzicht in de basisprincipes en eisen van FSSC 22000, inclusief de belangrijkste wijzigingen van versie 5.1, die onlangs is gepubliceerd. Een belangrijk onderdeel van FSSC 222000 is de ISO 22000:2018 norm. Deze komt met de contextanalyse en HACCP- gevarenanalyse uitgebreid aan bod in deze training. Ook leer je hoe je de norm voor voedselveiligheid implementeert in de organisatie. Onze trainers verzorgen een kwalitatieve hoogwaardige training waarin je altijd de meest recente informatie krijgt.
Doel
Na deze training ben je helemaal op de hoogte van de opbouw en vereisten van FSSC 22000 versie 5. Daarnaast krijg je handvatten voor de implementatie of verbetering van het FSSC 22000 managementsysteem. Na afronding van de kennisdag krijg je een FSSC 22000 certificering volledig volgens de 22000 norm.
Voor wie
De kennisdag is interessant voor QA-managers, HACCP-team-leiders of managers van bedrijven die werken volgens FSSC 22000 standaard of overwegen dit te doen.
Onderwerpen
De kennisdag is interactief en praktisch opgezet. Voorafgaand aan de kennisdag kun je specifieke vragen insturen. Tijdens de online sessies komen deze zoveel mogelijk aan bod. Zo krijg je antwoord op de vragen die voor jouw organisatie van belang zijn. Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan de orde:- Basisprincipes en opbouw van FSSC 22000 en ISO 22000:2018.
- High Level structuur in ISO 22000:2018.
- PDCA-cyclus als kerngedachte van ISO 22000:2018.
- Contextanalyse; eisen ISO 22000:2018 en praktische vertaling.
- Identificeren en beheersen van CCP’s en OPRP’s.
- Het gebruik van een beslisboom en de kans x ernst-matrix.
- Wijzigingen FSSC 22000 versie 5.1 ten op zichten van de vorige versie.
- Wijzigingen ISO 22000:2018 ten opzichte van de versie uit 2005.
Tijd en plaats
De FSSC 22000 training bestaat uit 2 online sessies van 9:00 tot 12.30uur. Sessie 1: Deze sessie gaat over het analyseren en beheersen van gevaren volgens de nieuwste inzichten, met name als het gaat om CCPs en OPRPs. We laten zien hoe de norm van toepassing is op de praktijk van de bedrijven. Sessie 2: Tijdens deze sessie oefenen we verder met het interpreteren van de norm en kijken we naar de contextanalyse. We geven je enkele praktische tools mee om de norm binnen jouw organisatie te implementeren.
Verschillen tussen de ISO 22000 en FSSC 22000 training
ISO 22000 en FSSC 22000 zijn beide normen voor systemen die de veiligheid van voedsel waarborgen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:
De ISO 22000 is een wereldwijd erkende norm die geldt voor alle organisaties in de voedselindustrie, ongeacht hun grootte of soort werkzaamheden. FSSC 22000 is een certificatiesysteem dat door de GFSI (Global Food Safety Initiative) wordt erkend en speciaal is ontworpen voor voedselbedrijven, inclusief productie en verwerking.
De ISO 22000 volgt de High-Level Structure (HLS) die wordt gebruikt voor alle ISO-normen voor managementsystemen. Hierdoor is er een gestandaardiseerde structuur en terminologie. FSSC 22000 heeft echter zijn eigen structuur en vereisten die specifiek zijn voor de voedselindustrie.
FSSC 22000 omvat niet alleen de eisen van ISO 22000, maar heeft ook extra vereisten die specifiek zijn voor het FSSC 22000-certificatiesysteem. Deze aanvullende vereisten hebben betrekking op specifieke aspecten van voedselveiligheid, zoals productcategorieën, productiecontrole en beheer van voedselfraude.
Als het gaat om de validatie van certificeringsaudits, vereist FSSC 22000 dat deze worden uitgevoerd door geaccrediteerde instanties om de geldigheid en betrouwbaarheid van het certificeringsproces te waarborgen. ISO 22000 staat certificeringsaudits toe door geaccrediteerde instanties, maar dit is niet verplicht.
Belangrijk om te weten is dat FSSC 22000 is gebaseerd op ISO 22000 en dat organisaties die FSSC 22000-certificering behalen, voldoen aan de eisen van ISO 22000, evenals aan de aanvullende vereisten van het FSSC 22000-certificatiesysteem.