18 december 2023

Wat heeft 2023 gebracht op het gebied van e-learning?

Afgelopen jaar zagen we de grote opkomst van AI en dit bied ook veel mogelijkheden op het gebied van leren. Daarnaast zagen we dat maatwerk en video’s steeds belangrijker worden in organisatie. Maar ook Abonnementen en opleidingsplannen konden niet ontbreken. Lees meer over deze ontwikkelingen hieronder.

De kracht van maatwerk

Voor de voedingsmiddelenindustrie heeft Précon een aanbod aan kant-en-klare e-learningmodules ontwikkeld over onderwerpen die veel aan bod komen, zoals voedselveiligheid, hygiëne, HACCP, reiniging en desinfectie en food defense. Naast e-learningmodules die specifiek ontwikkeld zijn voor de levensmiddelenbranche, zijn ook modules met betrekking tot de onderwerpen veiligheid, privacy en informatiebeveiliging beschikbaar. Toch zijn er bedrijven die net een andere werkwijze hebben waardoor maatwerk beter geschikt is. Bedrijven willen meer en meer dat een training of e-learning aansluit op de specifieke behoeften van een organisatie of een individu. Ook in 2023 zagen wij de kracht van maatwerk e-learning bij onze klanten toenemen.

Bij maatwerk kijken we naar de leerbehoefte vanuit de klant. Algemene onderwerpen zoals voedselveiligheid kunnen specifiek behandeld worden aan de hand van de processen in het bedrijf. Met foto’s en video’s van de organisatie verklein je de transfer voor leren: dankzij het specifieke beeldmateriaal weten cursisten precies waar, wanneer en hoe zij de aangeleerde kennis moeten toepassen.

De kracht van video

En over video gesproken: ook het toepassen van video’s in e-learning lijkt steeds populairder. Eén beeld zegt immers meer dan 1000 woorden, en bewegend beeld zegt nog veel meer. Video kan e-learning enorm verrijken, zeker als je een aantal van onze tips toepast. Focus je bijvoorbeeld op het doel dat je wilt overbrengen en vermijd details die afleiden. Denk goed na over de lengte van de video en deel lange video’s liever op in kortere video’s.

All-you-can-train abonnementen

Bij de afname van ons openbaar aanbod zien we de wens vanuit klanten ontstaan om medewerkers meer te bieden dan alleen losse en verplichte trainingsonderwerpen. Met een all-you-can-trainabonnement kun je medewerkers nog veel meer trainingen aanbieden, zonder dat de kosten evenredig stijgen. Je kunt zo onbezorgd en onbeperkt trainingen aanbieden en zo helpt Précon je met de doelstelling van een leven lang leren.

Précon biedt drie abonnementsvormen aan voor een vaste prijs per medewerker:

  1. Compact: In deze abonnementsvorm krijg je toegang tot 4 beschikbare e-learning naar keuze.
  2. Compleet: Je kunt ook gebruik maken van alle beschikbare e-learning van Précon uit het openbaar aanbod.
  3. Uitgebreid: Wil je naast alle beschikbare e-learning ook gebruik maken van klassikale trainingen van Précon? In ons uitgebreide abonnement kijken we graag samen welke opleidingswensen jullie hebben. We maken een opleidingsplan en kunnen dit ook inrichten in Elzi.

Wij verwachten dat bedrijven zich de komende jaren ook meer gaan richten op het aanbieden van verschillende trainingsmogelijkheden voor hun medewerkers. Précon ondersteunt bedrijven hier graag in.

Opleidingsplannen

In 2023 kregen wij ook meer vragen van bedrijven die moeite hadden om in kaart te brengen welke trainingen nodig zijn voor elke medewerker. Door een opleidingsplan voor jouw bedrijf te maken, krijg je een overzicht van competenties die medewerkers nodig hebben voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Daarmee kun je bepalen hoe medewerkers deze competenties kunnen verwerven, bijvoorbeeld door verschillende aanbieders van opleidingen te koppelen aan deze competenties. Zo biedt je medewerkers groeiperspectief en kun je structureel investeren in leren en ontwikkelen. We zagen deze wens toenemen in 2023 en verwachten met het oog op het arbeidstekort, dat steeds meer bedrijven zich gaan richten op het bieden van een groeiperspectief aan eigen medewerkers.

De ontwikkelende kracht van AI

De grootste innovatie van de afgelopen jaren is natuurlijk AI. Op het gebied van leren en ontwikkelen zie je dat ChatGPT steeds vaker wordt ingezet voor bijvoorbeeld marketing, een chatbot, het vertalen van teksten en ook het maken van leerdoelen en toetsvragen. ChatGPT is nog niet feilloos in alle taken, maar de ontwikkelingen gaan snel. ChatGPT kan ons goed helpen en ondersteunen bij verschillende taken: het verzamelen van klantvoorkeursgegevens voor marketingdoeleinden, vertalen van teksten en het opvragen van wet- en regelgeving rondom bijvoorbeeld voedselveiligheid, in het uitvoeren van deze taken is ChatGPT zeer snel en nauwkeurig.

Hulp nodig bij jouw leeroplossing?

Précon heeft ervaring en expertise bij het ontwikkelen leeroplossingen. Bekijk onze pagina learning consutlancy of neem contact op via info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte