4 september 2018

Pimp je PowerPoint! Handige tips om jouw PowerPoint te verbeteren.

Voorbereid te werk

Het is verleidelijk om meteen Powerpoint aan te slingeren om die voorgaande presentatie aan te passen met nieuwe content of, zoals het soms gaat, éven snel wat in elkaar te zetten. Het loont echter om eerst vijf minuutjes te nemen om de inhoud van de training of presentatie puntsgewijs uit te schrijven, zodat er zonder gedoe met de hoofdtukken of inhoud kan worden geschoven. Het hoeft uiteraard geen uitgebreid draaiboek te zijn, maar het helpt om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke kernpunten wil je aan de kijker over brengen?
  • Wie is je doelgroep en wat zijn hun verwachtingen?
  • Wat is de duratie van de training of presentatie?

Kies een visueel thema

Kies of maak éérst een sterk en bewust visueel thema waarbinnen je de presentatie gaat opbouwen. Een helder thema heeft meerdere voordelen voor zowel jezelf als de kijker. De keuze voor het visuele thema is hierin belangrijk; de juiste keuze brengt consistentie en rust, zorgt dat je minder tijd kwijt bent en oogt ook veel professioneler. De verkeerde keuze kan de inhoud echter tegenwerken.

Kleurgebruik

Kleur is een sleutelfactor wanneer het gaat om herkenning en het neerzetten van een bepaalde sfeer. Met twee hoofdkleuren, een accentkleur en tekstkleur ben je al goed op weg.

Complementaire kleuren zijn elkaars tegenpolen binnen het spectrum. Complementair kleurgebruik zorgt hierdoor voor een extreem contrastvrij geheel, wat een zeer fris en modern resultaat kan opleveren. Daartegenover staan kleurfamilies. Kleurfamilies zijn kleuren welke nauwer aan elkaar verwant zijn, waardoor makkelijker een warme, koude of neutrale sfeer kan worden gecreëerd.

Powerpoint

Kleurfamilie blauw plus een witte contrastkleur

Powerpoint

5 complementaire kleuren

Illustraties & Foto’s

Niet elke afbeelding is gelijkwaardig. Bepaal samen met je thema hoe je illustraties, Smart Art en grafische elementen er uit komen te zien. Worden je hoofdkleuren blauw en paars? Voeg dan geen felgroene grafiek in. Probeer ook foto’s zo veel mogelijk in dezelfde stijl te passen.

Less is More

Het komt nog vaak voor dat een goede PowerPoint presentatie wordt gezien als een soort digitale flyer, waarin een lading gedetailleerde informatie aan de cursist kan worden voorgedragen. Men pakt de presentatie vol met belangrijke kernbegrippen en gedetailleerde uitleg, toont breedvoerige voorbeelden en overlaadt daarmee de cursist met informatie. Zo’n informatie overdosis zorgt ervoor dat de cursist juist minder opsteekt dan aanvankelijk had gekund, of dat de inhoud zelfs afleidt van wat de presentator aan het vertellen is.

  • Prioriteer wat écht belangrijk is.
  • Vermijd lange opsommingen.
  • Werk liever met krachtige kernwoorden, cijfers en iconen dan Nederlandse volzinnen.
  • Witruimtes creëren rust en houden de aandacht op de inhoud.
Powerpoint

Te veel informatie op een pagina

Powerpoint

Slecht kleurgebruik, spelfouten en slechte lay-out

Powerpoint

Dit ziet er beter uit!

Opzoek naar een maatwerk module? Neem contact op!
Pimp je powerpoint

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte