12 februari 2018

Onze ervaringen van de learning technologies 2018

Op 31 januari en 1 februari hebben wij, George en Jesse van Précon e-learning, de ‘Learning Technologies’ in Londen bezocht. Wat zagen wij zoal? Het aanbod aan leermanagementsystemen en auteurstools blijft groot. Daarnaast is microlearning nog steeds populair en worden augmented reality, virtual reality en games meer en meer in de praktijk ingezet voor leren. De ‘Learning Technologies’ is een beurs en conferentie waarin leren in het bedrijfsleven centraal staat. Het is een van de grotere beurzen op het gebied van leren in Europa.

Auteurstools

De aanbieders van auteurstools waren talrijk op de Learning Technologies. Auteurstools kenmerken zich door het gebruiksgemak en door zich te richten op snel en eenvoudig e-learning ontwikkelen. Je hoeft geen technische achtergrond te hebben om een e-learningmodule te bouwen. Het aanpassen van een e-learningmodule is nu namelijk net zo simpel als het aanpassen van een tekst in Word. Een afbeelding toevoegen? Geen probleem: de tools zetten de afbeelding automatisch in het juiste formaat. De afbeelding schaalt ook meteen voor tablet en mobiel! Video’s, vragen en toetsen toevoegen, het is allemaal met een paar simpele muisknoppen te doen.

Microlearning

Op het gebied van microlearning kwamen we een leuke toepassing tegen van het taxibedrijf Uber. Het is ideaal als je als Uber-bestuurder wat kunt leren, terwijl je aan het wachten bent op een klant. Het gevolg? Bestuurders waren veel beter getraind en Uber bespaart kosten. Bijvoorbeeld doordat bestuurders na de training vaker routes namen die ze zelf niet kenden. In de training leerden ze onder andere Google Maps te gebruiken om te bepalen welke route op dat tijdstip het snelste is.

Virtual en augmented reality

augmented_reality_hololens_uitproberen

De toepassing van virtual en augmented reality voor leerinterventies groeit. De techniek wordt goedkoper, waardoor deze door een grotere doelgroep gebruikt wordt. We hebben meerdere voorbeelden gezien waarin deze technieken succesvol gebruikt worden: Als voorbeeld van virtual reality zagen wij een persoon die in een virtuele wereld, met behulp van iemand anders, een satelliet in elkaar zette. Virtual reality maakt het mogelijk om instructies te geven, te corrigeren en te helpen, helpen zonder op dezelfde plek te zijn. Een voorbeeld van augmented reality was van Dell. Met behulp van augmented reality kunnen medewerkers zien welke schroeven van een laptop ze moeten losdraaien om bepaalde onderdelen te vervangen. Nu hoeven de medewerkers van Dell niet meer elke laptop te kennen of er eerst een handleiding bij te pakken.

Serious gaming

Ook serious games zien wij tegenwoordig vaker in de praktijk als leerinterventie. Op de Learning Technologies zagen wij een leiderschapstraining als game. Je wordt met een aantal mensen op een virtueel eiland gedropt en moet samen door opdrachten op te lossen van het eiland af zien te komen. Erg leuk om te doen en je leert er tegelijkertijd van.

Leermanagementsystemen

Een LMS iets nieuws? Zeker niet. Recente discussies stellen zelfs het gebruik van LMS´en gedeeltelijk in twijfel. Op de markt zie je echter nog niet zo veel van deze discussie terug. We zagen diverse aanbieders van LMS´en, waarbij LMS´en met ingebouwde functionaliteiten erg populair zijn. Wat voor functionaliteiten zagen wij zoal?

  • Je kunt zelf content ontwikkelen in het LMS met behulp van een simpele auteurstool.
  • Het LMS werkt niet alleen op een desktop maar ook op een tablet en op de mobiel.
  • Adaptive learning software in het LMS, waardoor leren helemaal aangepast wordt aan de behoeftes van de cursist.
  • Social learning: content delen met anderen en discussiëren over onderwerpen.
  • Gamification elementen in het LMS. Bijvoorbeeld het verzamelen van badges of punten en zien hoe je presteert ten opzichte van anderen.
  • Koppelen van LMS aan andere systemen, bijvoorbeeld een financieel systeem of HR systeem.

Wil je meer informatie? Neem contact op! of wil je zelf een maatwerk module? Bekijk onze maatwerkpagina.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte