5 december 2017

Eigen online bedrijfsacademie?

Je rijdt al jaren met een Flintstone auto naar je werk. Elke rit is inspannend en duurt lang. Je weet dat de rit met een moderne auto gemakkelijker en sneller zou zijn. Maar door de drukte op het werk en thuis heb je gewoon geen tijd om je in de aankoop van een nieuwe auto te verdiepen. Je hebt ook helemaal geen verstand van auto’s. Wat nou als je een verkeerde keuze maakt en je achteraf spijt hebt van je aankoop?

Denk nu eens aan de manier waarop jullie medewerkers leren en hoe zij trainingen aangeboden krijgen. Kan dat beter? Kunnen medewerkers bijvoorbeeld het antwoord op een werk-inhoudelijke vraag vinden? En indien jullie compliant moeten zijn op het gebied van trainingen, kunnen jullie dat eenvoudig aantonen?

Leer Management Systeem

Een manier om training aan medewerkers aan te bieden, is door gebruik te maken van een Leer Management Systeem (LMS). Een LMS wordt regelmatig portal, academie of universiteit genoemd. Een academie voor je bedrijft vormt één plek met alle trainingsmateriaal en alle medewerkers. Klassikale trainingen, toetsen, digitale zelfstudiemodules en naslagwerk zijn eenvoudig toe te voegen en te verwijderen. Indien gewenst kan de voortgang van de medewerker bijgehouden worden. Daarnaast bestaan een heleboel extra mogelijkheden, zoals het invullen van vragenlijsten, forums (bijvoorbeeld voor het delen van best practices) en nog veel meer. LMS’en bestaan in allerlei soorten en maten met diverse prijskaartjes. Elk systeem heeft andere eigenschappen. Kortom: voor elk wat wils. De keuze is reuze, net als bij de auto.

Alles vastleggen of toch niet?

Dat klinkt ideaal. En toch bestaat een beweging van bedrijven die hun medewerkers juist weer de mogelijkheid willen geven om te leren zonder alles vast te leggen. Zij vinden dat de lerende zelf moet weten wat en wanneer hij/zij wil leren. Een systeem dat alles registreert kan dan juist een averechts effect hebben. Dit kun je ondervangen door leermateriaal bijvoorbeeld via een centraal portaal aan te bieden. Dan kan de medewerker overal gemakkelijk bij, maar is er geen registratie-druk. Trainen jullie medewerkers voornamelijk om compliant te zijn? Dan is een LMS een geweldige uitkomst om trainingen eenvoudig en overzichtelijk te registreren.

Kies het juiste systeem

Denk dus goed na over de manier waarop jullie als bedrijf met opleiden en trainen omgaan. Indien gewenst, kies een systeem dat hierbij past en voldoet aan jullie eisen.

Hoelang blijf jij nog in de Flintstone auto rijden?

Vraag om advies

Meer leren? Lees onze andere blogs

Lees blogs

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte