7 november 2018

E-learning en Flash(elementen)

Zoals je misschien in de media gehoord hebt, stopt Adobe eind 2020 helemaal met de ondersteuning van Flash Player. Met Flash kun je animaties, reclame, video’s en webapplicaties bekijken. Sommige browsers blokkeren Flash al een tijdje en bij sommige bedrijven wordt het gebruik van Flash niet (meer) toegestaan. Het brengt namelijk veiligheidsrisico’s met zich mee.

Je vraagt je misschien af, wat heeft Flash met e-learning te maken? Vroeger werd er veel Flash gebruikt in e-learningmodules. Oudere versies van sommige auteurstools (zoals Articulate) exporteerden zelfs de hele training als Flash bestand. Ook werd Flash vaak gebruikt voor animaties of interactieve opdrachten.

We merken de laatste jaren dat bedrijven die gebruik maken van trainingen die nog Flash bevatten, steeds meer problemen krijgen met deze trainingen. Het probleem kan gaan om een opdracht die niet wordt geladen, of zelfs tot het niet laden van een hele training.

Hoe herken je Adobe Flash in een e-learningmodule?

Dit is niet altijd makkelijk. Bij sommige browsers komt er een melding in beeld dat Flash geblokkeerd wordt en of je het gebruik van Flash wilt toestaan. Bijvoorbeeld in Google Chrome. Er zijn echter ook browsers waarbij er gewoon een leeg vlak in beeld komt zonder melding. Je mist dan iets op de pagina, maar je weet niet wat er aan de hand is. Hieronder zie je twee voorbeelden.

Flash Flash

Ik heb een training met Flash, wat nu?

Heb je een training met Flash-elementen, een training die is gebouwd in Flash of twijfel je? Wij kunnen je helpen. Als er slechts enkele Flash-elementen in zitten, kunnen deze vaak nagebouwd worden met een kleine investering. Helaas is dit niet altijd mogelijk. In dat geval kijken we samen naar een alternatieve oplossing bijvoorbeeld een maatwerk training! Neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of learning@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte