6 september 2023

De kracht van maatwerk e-learning

Een e-learning kan een effectief en leuk middel zijn om personeel te trainen. Veel onderwerpen zijn uitermate geschikt voor een e-learning module. Denk hierbij aan werkinstructies, een systeemuitleg, onderdelen van een klassikale trainingen, een onboarding voor nieuwe medewerkers en een opfristraining. Maar wat is de kracht van e-learning maatwerk?

Relevante inhoud

Generieke e-learningmodules sluiten soms niet aan op de specifieke behoeften van een organisatie of individu. E-learning maatwerk stelt je in staat om inhoud te creëren die direct relevant is voor de doelen en vereisten van jouw organisatie. Een maakwerkmodule verhoogt de betrokkenheid en de waarde die de cursisten halen uit de training.

Maatwerk in e-learning maakt het mogelijk om content te ontwikkelen die specifiek gericht is op het overbrengen van essentiële informatie. Cursisten zijn meer geneigd om informatie te onthouden en deze in de praktijk toe te passen wanneer ze content krijgen die is afgestemd op hun behoeften en die relevant is voor hun werk.

Tijdbesparend en doeltreffend

Maatwerk e-learning is efficiënt in te zetten als onboarding. Helaas gaat personeel nog te vaak zonder kennis en training aan de slag bij een nieuwe werkgever. Nieuw personeel wordt ingewerkt door ervaren werknemers en dat vergt tijd. Met een online inwerktraining kan veel informatie worden overgebracht op nieuwe medewerkers, waardoor inwerktrajecten korter en efficiënter kunnen worden gemaakt. Door bijvoorbeeld microlearning kan je zelf af en toe toch wat bij leren als je een druk schema hebt!

Toegankelijkheid voor iedereen

Eén van de meest opvallende voordelen van e-learning is de toegankelijkheid. Het maakt niet uit waar je bent of wanneer je wilt leren, e-learning staat altijd voor je klaar.

Continue up-to-date informatie

Een online training of cursusmateriaal kan snel worden bijgewerkt in tegenstelling tot een boek of klassikale training. Dit zorgt ervoor dat cursisten altijd de meest relevante en actuele informatie ontvangen.

Betrokkenheid en motivatie

Maar hoe houd je de cursist betrokken en gemotiveerd bij de inhoud? De manier waarop de informatie word overgebracht, maakt het verschil. Door interactie te gebruiken, verwerk je als cursist actief de informatie. Dat is wat een e-learning effectief en leuk maakt! In tegenstelling tot de vele tekstuele pagina’s die door sommige bedrijven ook als e-learning worden gezien..

Daarnaast is het belangrijk om de e-learning af te wisselen met interactieve elementen om de motivatie en betrokkenheid van de cursist te verhogen. Voorbeelden van elementen die je kunt toevoegen:

  • Sleep- en koppeloefeningen;
  • Korte video’s;
  • Interactieve video’s;
  • Meerkeuzevragen;
  • Animaties;
  • Hotspots;
  • Scenario’s.

Het toevoegen van gamificatie-elementen, zoals beloningen en prestatiebadges, kan ook bijdragen aan een hogere betrokkenheid. Zo stem je de e-learning af op de interesses en behoeften van de cursisten.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van maatwerk?

Précon heeft ervaring en expertise bij het ontwikkelen van maatwerk e-learning. Bekijk onze e-learning maatwerk pagina of neem contact op via info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte