7 mei 2018

API en LTI voor dummies

API

Elke nieuwe medewerker in het HRM-systeem automatisch uitnodigen voor de introductietraining in jullie academy? Een overzicht van geslaagden voor de bezoekersinstructie bekijken in het bezoekerssysteem, zonder handmatig iets in te hoeven voeren? Handig, toch?

Praten over online of digitaal opleiden gaat vaak gepaard met een gesprek over koppelingen tussen verschillende systemen. Systeemkoppelingen maken het uitwisselen van informatie mogelijk tussen meerdere systemen. Zo’n koppeling noemen we een Application Programming Interface, of API in het kort. Een API is een stukje code dat ervoor zorgt dat twee systemen bepaalde informatie kunnen uitwisselen. Moeilijk te bevatten? Vergelijk het maar met een scanner. In systeem A scan je naam en e-mailadres en in systeem B plak je deze in. Soms moet de scanner hierbij een vertaalslag maken van het formaat waarin gegevens in systeem A staan, naar het formaat waarin gegevens in systeem B staan.

Echt uitleggen wat een API is, is een erg technisch verhaal. Dat doen we hier niet. Wat we wel doen is uitleggen waarom een API handig kan zijn. Gebruik je binnen je eigen organisatie een Leermanagementsysteem (LMS), maar maak je ook gebruik van andere systemen? Dan kan API handig zijn. Een voorbeeld: een bezoeker slaagt voor de verplichte introductietraining in het LMS. Dit wordt vervolgens doorgestuurd naar het bezoekersregistratiesysteem. Dan kan de poortwachter in het bezoekerssysteem zien dat de bezoeker geslaagd is. Op deze manier hoeft de poortwachter niet in beide systemen in te loggen.

Door API’s hoef je systemen niet meer naast elkaar te beheren. Handig, toch?

LTI

Learning Tools Interoperability of LTI verbindt e-learning modules en ander cursusmateriaal aan leeromgevingen. Maar wat betekent dat? Stel je wil de e-learning module van een leverancier via je eigen leermanagementsysteem volgen. Met LTI kun je er dan voor zorgen dat de training vanuit het systeem van de leverancier in jouw eigen LMS geladen wordt. De training staat dan niet fysiek in jouw LMS, maar als gebruiker zie je dat dan niet. Handig voor de gebruiker, maar ook voor het bedrijf dat de training aanbiedt. Bijvoorbeeld een stuk veiliger, zodat je niet in het systeem van de andere partij hoeft.

Je vraagt je misschien af wat het verschil is met een API. Nou, met een API stuurt het ene systeem je door naar een ander systeem, waardoor je een training in een ander LMS dan via het eigen LMS kunt volgen. De resultaten worden dan later doorgegeven. Bij LTI volg je de cursus via je eigen systeem. Voor sommige bedrijven is dit dus ideaal.

Niet ieder LMS is echter geschikt om voor LTI of API. Denk je dus over de aanschaf van een LMS, vraag dan ook naar de mogelijkheden voor API en voor LTI. Het maakt je als bedrijf veel flexibeler! En voor de duidelijkheid, Précon e-learning biedt zowel voor API als voor LTI goede mogelijkheden.

Neem contact op

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte