4 april 2022

5 tips om voedselveiligheid op de werkvloer te verbeteren

Voedselveiligheid is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat klanten niet ziek kunnen worden van de levensmiddelen die zij kopen. Daar werkt iedereen in een bedrijf aan mee. Bekijk hieronder de vijf tips om de voedselveiligheid te verbeteren.

Handen wassen

Handen wassen in de productie is zeer belangrijk. Je kunt namelijk producten besmetten met bacteriën of allergenen als je niet goed je handen wast. Als je bijvoorbeeld een broodje pindakaas eet in de lunch en je werkt vervolgens met producten, dan kan het voorkomen dat er pinda’s in het product komen waar geen pinda’s in horen. Als iemand het product vervolgens koop, kan deze persoon ziek worden.

Je wast in ieder geval je handen:

  • Voordat je met werk begint;
  • Nadat je naar de wc bent geweest;
  • Nadat je iets vuils hebt aangeraakt;
  • Na het eten.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe je handen wast:

Haarnetje

Zorg dat je een haarnetje draagt en draag deze op de juiste manier. Daarmee voorkom je besmettingen. Het zit misschien minder lekker, maar het is juist belangrijk het haarnetje over de oren te dragen! Zo voorkomen we dat haren in een product vallen. En zeg nou zelf: een haar in je eten is erg onsmakelijk.

Het is belangrijk dat je haarnetje al je haren bedekt. Bekijk hieronder de voorbeelden:

Haarnetje op de juiste manier gedragen .
Haarnetje onjuist gedragen. Niet over de oren, niet al het haar is bedekt.

Indien je een baard hebt draag je ook een baardnetje.

Persoonlijke spullen

Zorg dat persoonlijke spullen, zoals eet- en drinkwaren en sieraden, niet in de productie komen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld een ring per ongeluk in de productie belandt.

Make-up, valse wimpers en harsnagels zijn vaak niet toegestaan.

Per bedrijf verschillen de regels, vraag daarom altijd naar de specifieke bedrijfsregels.

Ongedierte voorkomen

Ongedierte is een gevaar voor de voedselveiligheid. Ongedierte kan zorgen voor fysische en microbiologische besmettingen. Maar iedereen in een bedrijf kan helpen om dit te voorkomen:

  • Sluit deuren en ramen zoveel mogelijk;
  • Sluit afvalcontainers;
  • Ruim afval zo snel mogelijk op;
  • Controleer inkomende goederen op ongedierte;
  • Dicht gaten en kieren zoveel mogelijk;
  • Plaats horren.

Schone werkplek

Het is belangrijk om te zorgen dat je een schone werkplek hebt. Als productresten te lang blijven liggen, krijgen micro-organismen de kans om te groeien en kunnen ze producten besmetten. Daarnaast is het belangrijk om te werken volgens het schoonmaakschema. Hierin staat aangegeven wat, wanneer en door wie er wordt schoongemaakt. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat er allergenen van de vorige productie in producten van de nieuwe productie komen.

Wil je jouw werknemers trainen op het gebied van voedselveiligheid (HACCP)?

Laat jouw medewerkers dan onze e-learning ‘Voedselveiligheid (HACCP)’ volgen of neem vrijblijvend contact met ons op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte