11 mei 2022

5 Tips om reiniging en desinfectie in de productie te verbeteren

Goede reiniging en desinfectie vormt de basis voor voedselveiligheid, kwaliteit en een prettige en veilige werkomgeving. In veel productiebedrijven voeren eigen medewerkers de schoonmaak uit. Dit gaat niet altijd goed. Hieronder 5 tips om dit te verbeteren.

1. Volg het schoonmaakschema

Een schoonmaakschema geeft precies aan hoe en hoe vaak je bepaalde ruimtes, machines en onderdelen moet schoonmaken. Bovendien kun je zo controleren wanneer er voor het laatst schoonmaakwerkzaamheden zijn uitgevoerd.

2. Desinfecteer

Je hebt alles goed gereinigd en op het oog ziet het er schoon uit. Ben je nu klaar? Nee, je zult nog moeten desinfecteren. Waarom? Micro-organismen kunnen nog op het oppervlak zitten. Deze zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar kunnen wel gevaarlijke zijn voor de voedselveiligheid. Met desinfectiemiddel doodt je micro-organismen.

3. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Draag de juiste PBM’s om lichamelijke klachten te voorkomen. Draag indien aangegeven altijd handschoenen tijdens het schoonmaken van materiaal, om bijvoorbeeld huidirritaties te voorkomen.

4. Gevaarsymbolen en etiketten

Kijk goed naar het gevaarsymbool op het middel. Het gevaarsymbool zegt op welke manier een stof gevaarlijk is.

Lees het etiket en let op de pictogrammen die op het middel staan. Zo weet je met welk middel je werkt en welke beschermingsmiddelen en dosering je moet gebruiken.

Wat moet je doen als er iets misgaat? Gebruik een oogdouche, als je reinigingsmiddel in je ogen krijgt. Als er gemorst product op de grond ligt, kun je de giftige dampen inademen. Zorg zo snel mogelijk voor frisse lucht door bijvoorbeeld een raam open te zetten.

5. Gebruik Opslag en lekbakken

Sla reinigingsmiddelen op, op de daarvoor bestemde plekken. Laat reinigingsmiddel niet rondslingeren. Gevaarlijke stoffen, zoals reinigingsmiddelen, worden apart opgeslagen.

Zet reinigingsmiddelen in een afgesloten ruimte op lekbakken. Een lekbak voorkomt dat gemorst middel ook andere producten besmet en zo kan gemorst middel zich niet verspreiden over de vloer. Zo voorkom je een chemische besmetting in het product. Neem nooit eigen schoonmaakmiddelen mee! Volg altijd de instructies op die in jouw bedrijf gelden. Jouw werkgever stelt speciale schoonmaakmiddelen ter beschikking.

Deze middelen kunnen foodgrade zijn. Je gebruikt foodgrade middelen om oppervlakken te reinigen die in direct contact komen met voedingsmiddelen.

Jouw medewerkers trainen op reiniging en desinfenctie?

Laat jouw medewerkers dan onze e-learning ‘Reiniging en deseinfectie’ volgen of neem vrijblijvend contact met ons op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte