8 mei 2019

5 tips om je presentatie interactief te maken

Wachtend op een teken van erkenning probeer je oogcontact te maken met de deelnemers: lome oogleden en hangende mondhoeken, uiterste concentratie of pure verveling? Zie je daar een telefoon? Een boodschappenlijst? Je vraagt je af of je iets verkeerd doet…

Hoe betrek je je luisteraars actief bij je presentatie? Je kunt verschillende werkvormen gebruiken. We geven je 5 tips.

1. Stel vragen

Een hele simpele methode om meer interactie tijdens je presentatie of training te krijgen, is het stellen van vragen aan de groep. Dit kun je doen door de vraag te stellen zonder iemand in het bijzonder aan te kijken. Om het wat speelser te maken, kun je ervoor kiezen een bal de groep in te gooien (niet te hard natuurlijk!) om mensen de beurt te geven.

2. Overleg met je buurman of buurvrouw over een vraag

Kan een vraag discussie oproepen of zijn diverse antwoorden mogelijk? Laat cursisten dan even overleggen met hun buurvrouw of buurman. Ook leuk als ijsbreker in de groep. Voor grotere groepen kun je vragen te overleggen met de achterbuurman of achterbuurvrouw: de personen in kwestie kennen elkaar dan meestal niet.

3. Gebruik een tool als Mentimeter of Kahoot

Bij een presentatie met PowerPoint kun je eenvoudig een poll of een ‘wordcloud’ toevoegen met een tool als Mentimeterof Kahoot. Je kunt je cursisten uitnodigen hun telefoon te gebruiken tijdens de presentatie om een vraag te beantwoorden. Het resultaat van alle invullingen wordt dan direct getoond op het scherm en je kunt de mening van het publiek peilen.

Let er wel op dat je een scherpe stelling of vraag formuleert en een luchtig onderwerp kiest dat toch uitnodigt tot discussie. Test het gebruik van deze tool ook even vooraf. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je presentatie of training.

4. Gebruik rood/groen-stellingen

Nog een manier om verschillende stellingen in een groep te bespreken, is door het uitdelen van rode en groene kaartjes. Iedere cursist krijgt een rood en een groen kaartje. Je geeft verschillende stellingen waarbij de cursist met het tonen van een kleur aangeeft het wel of niet eens te zijn met de stelling. Daarna kun je een aantal cursisten vragen hun mening toe te lichten.

5. Start een placemat discussie

Bij een placemat discussie deel je onderstaande ‘placemat’ uit. In groepjes van 3 behandelen de cursisten een stelling of een vraag. Iedere cursist kiest een vak: vak 1, 2 of 3 en schrijft daar het antwoord op de vraag in op. Daarna bespreken de cursisten met elkaar de antwoorden. De beste antwoorden en conclusies worden opgeschreven in vak 4. Als laatste vraag je één van de cursisten per groepje het antwoord kort te presenteren. De placemat discussie is ook erg geschikt voor een training in een kleine groep.

Hulp nodig?

Wil je advies in het ontwikkelen van jouw trainingsmodule of een online cursus volledig op maat? Bekijk dan onze maatwerkpagina of neem contact op via info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte