Beveilig jij je informatie wel goed genoeg? Dit is super belangrijk! Stel je voor wat er kan gebeuren als jouw informatie niet goed beveiligd is en in verkeerde handen komt. Hieronder geven wij jou 5 tips om je informatie beter te beveiligen.
1. Verzin een sterk wachtwoord dat je ook goed kunt onthouden
Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens en een combinatie van hoofd- en kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. Een sterk wachtwoord houdt jouw informatie veilig, maar je moet dit natuurlijk ook nog kunnen onthouden. Gebruik daarom bijvoorbeeld een korte zin die met jou te maken heeft. Laat vervolgens een aantal klinkers uit woorden weg of vervang deze door cijfers of tekens. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben in 2022 bij Précon begonnen’ wordt ‘kwrk@PRCN@2022’. Zo voorkom je dat anderen je wachtwoord makkelijk kunnen kraken.
2. Open geen verdachte mails
Je bent het vast weleens tegengekomen: een verdacht mailtje van een bekend of onbekend persoon. Er staan bijvoorbeeld vreemde tekens in het mailadres of de naam van het mailadres komt niet helemaal overeen met de bedrijfsnaam. Open deze mails niet. De kans is groot dat je naar een onbeveiligde site wordt gestuurd of dat er, zonder dat je het in de gaten hebt, schadelijke software op je device wordt geïnstalleerd.
Weet je niet zeker of het mailtje veilig is? Laat het aan je IT-afdeling zien. Zij kunnen dan checken of de mail of link veilig is.
3. Laat spullen met gevoelige informatie niet in je auto liggen
Laat jij spullen zoals een laptop, telefoon, tablet, notitieboekje of agenda in je auto liggen? Dit valt op bij dieven en maakt jouw auto een aantrekkelijk doelwit, zelfs als ze niet in het zicht liggen. De informatie die hierop staat loopt dan ook gevaar. Laat informatiebronnen niet in je auto liggen en stop ze ook niet in de kofferbak. Neem ze altijd met je mee als je je auto verlaat. Zo voorkom je dat de informatie in verkeerde handen valt.
4. Spreek af met je huisgenoten dat je informatie over je werk binnenshuis houdt
Natuurlijk wil je je partner, kinderen, familie of vrienden weleens wat vertellen over wat je allemaal beleeft op werk. Dat is geen probleem. Spreek wel goed met elkaar af dat alles wat je vertelt binnenshuis blijft. Zo voorkom je dat gevoelige informatie over jouw werk bij onbekenden terecht komt die hier misschien misbruik van kunnen maken.
5. Ga niet in op vragen van onbekenden over gevoelige informatie
Je wordt gebeld door een onbekend persoon van een bedrijf, zonder afspraak of andere logische reden. De persoon vraagt om je persoonlijke gegevens door te geven, zoals je bedrijfsnaam, huisadres of bankgegevens. Ga hier niet op in en hang direct op. De kans is groot dat deze persoon misbruik wil maken van jouw gegevens.
Neem contact op met het bedrijf en vraag of de persoon bekend is. Meld het telefoontje ook aan je leidinggevende of securitymanager, en maak ook je collega’s hierop attent.
Jouw medewerkers trainen op het beveiligen van gevoelige informatie?
Laat jouw medewerkers dan onze e-learning ‘Informatiebeveiliging’ volgen of neem vrijblijvend contact met ons op via learning@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.