Het e-learning landschap is continu in beweging. Naast de toepassing van geavanceerde technieken in e-learning, zal ook de personalisatie van e-learning steeds uitgebreider worden. Wat verwachten we in 2023?
1. Gepersonaliseerde leerpaden
Leerpaden worden steeds meer gepersonaliseerd voor cursisten. Leerpaden zijn een vorm van online onderwijs waarbij verschillende leeractiviteiten en evaluatie/feedback op een gestructureerde manier aangeboden worden aan studenten, zodat ze die zelfstandig kunnen verwerken. Door leerpaden meer te personaliseren sluit het onderwijs aan op de behoefte, capaciteiten en interesses van de cursist. Cursisten kunnen ook (deels) zelf bepalen hoe hun leerproces wordt vormgegeven.
Gepersonaliseerde leerpaden maken het mogelijk voor de student om lesstof in verschillende werkvormen te volgen. Een leermanagementsysteem (LMS) slaat gebruiksgegevens van de student op en verwerkt dit in zijn of haar leerprofiel. Vervolgens wordt het leerpad van de student hierop aangepast. De ene student vindt het bijvoorbeeld prettig om lesstof in tekst tot zich te nemen, de ander is juist gebaat bij een presentatie van de lesstof via video’s of in een online klaslokaal. Een LMS zal deze voorkeurswerkvormen in het leerpad zetten en voorstellen aan de student.
2. Maatwerk en opleidingsplan
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor veel organisaties in Nederland een flinke uitdaging. Het vinden van nieuw goed opgeleid personeel gaat niet zonder slag of stoot. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat als nieuwe medewerkers eenmaal binnen zijn, ze ook binnen blijven? Investeer in leer- en ontwikkelmogelijkheden! Zo kun je medewerkers boeien en langer aan jouw organisatie binden.
Soms heb je een situatie waarvoor een standaard training niet voldoende is. Dan biedt maatwerk uitkomst. Dit kan een korte introductie bij jouw bedrijf zijn, of een training over een bepaald proces, of een langere training die een onderwerp uitdiept. Je laat bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden bij jou op de werkvloer zien van lesstof uitgelegd in de training. Dit is direct herkenbaar voor jouw medewerkers en zorgt ervoor dat ze sneller de koppeling kunnen maken tussen de lesstof en de praktijk.
Een opleidingsplan is onderdeel van het opleidingsbeleid. In het opleidingsplan is aangegeven welke kennis en competenties noodzakelijk zijn voor de uitoefening van bepaalde functies en met welke opleidingen, cursussen en leeroplossingen aan deze kennis en competentie kan worden voldaan. Een opleidingsplan geldt vaak voor een periode van een aantal jaar. Met een opleidingsplan geef je nieuwe, maar ook huidige medewerkers het vertrouwen dat ze zich verder kunnen ontwikkelen en gewaardeerd worden binnen jouw organisatie.
3. 360-graden-foto’s
Het gebruik van 360-graden-foto’s in e-learning wordt steeds populairder. Door gebruik te maken van 360-graden-foto’s verhoog je namelijk de near transfer bij cursisten. Dit betekent dat wat ze in een bepaalde situatie geleerd hebben, goed kunnen toepassen in een nieuwe situatie. Door de directe werkomgeving weer te geven in 360° is het voor de cursisten direct herkenbaar waar en hoe ze de kennis moeten toepassen.
Met 360-graden-foto’s kunnen medewerkers digitaal door een echte werkomgeving navigeren, bijvoorbeeld een productieomgeving of een magazijn. De beelden laten elk detail van een omgeving zien. Bovendien kunnen er interacties worden toegevoegd, zoals klikbare of versleepbare voorwerpen, teksten en opdrachten. Het voordeel is dat je medewerkers zo praktische handelingen digitaal kunt laten uitvoeren zonder dat je zelf situaties in de praktijk moet creëren waarmee de medewerkers kunnen oefenen.
Als je bijvoorbeeld in een keuken werkt en je moet weten hoe je de keuken op een voedselveilige manier schoonmaakt, dan kun je door de omgeving heen klikken en op een interactieve manier de informatie leren (en de keuken schoonmaken). Zo weet je direct hoe je dit in de praktijk moet doen
4. Mobile learning
De vraag naar e-learning via mobile devices groeit en zal in 2023 ook groot zijn. Met mobile learning is een cursist niet meer gebonden aan een specifieke locatie of tijd om een training te volgen. Met name voor medewerkers die op afstand werken en geen directe toegang hebben tot een computer is e-learning volgen via hun smartphone of tablet een uitkomst.
Bovendien maken geavanceerde e-learning technieken steeds meer gebruik van de capaciteiten van mobile devices. Denk bijvoorbeeld aan het scannen van een QR-code met je smartphone of tablet om vervolgens een instructiefilmpje of meer informatie te krijgen van een apparaat of handeling. En ook ‘augmented reality’ maakt gebruik van mobile devices. Hierbij wordt een digitaal beeld over het camerabeeld van je smartphone of tablet gelegd, wanneer je met de camera een omgeving of voorwerp scant. Je kunt nog steeds de omgeving zien op je device, maar er wordt extra (digitale) informatie aan toegevoegd. Leren jouw medewerkers het beste door iets te zien of te ervaren, dan kunnen dergelijke technieken via de smartphone of tablet heel interessant zijn.
E-learning laten ontwikkelen voor mobile devices is dus zeker iets om in overweging te nemen. Mobile learning maakt leren voor je medewerkers flexibel en het biedt je medewerkers nieuwe en vooral meer visuele mogelijkheden om te leren.
Hulp nodig bij je opleidingsplan of e-learning?
Wij helpen je graag. Neem contact op via learning@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.