2 september 2021

3 authoring tools voor het ontwikkelen van e-learning

Binnen de wereld van e-learning bestaat een overvloed aan authoring tools, software om e-learning te ontwerpen, bouwen en implementeren. Hoewel er vaak overlap is in het aanbod, probeert elke softwarefabrikant een eigen stukje van het marktsegment te veroveren door in een aantal behoeftes te voorzien.

Het aanbod is daardoor enorm divers, wat het ingewikkeld maakt om te bepalen welk middel het beste geschikt is voor een leeroplossing. Want wat de ene authoring tool gemakkelijk kan, is in de andere wellicht helemaal niet mogelijk. De uiteenlopende prijzen en abonnementsvormen maken het ook niet bepaald makkelijker. Om tussen de bomen het bos wat zichtbaarder te maken, vergelijken we daarom een aantal populaire authoring tools. Daarbij kijken we kort naar de mogelijkheden, het gebruikersgemak en het kostenplaatje.

Lectora Desktop 21

Het slagschip Lectora van de eLearning Brothers, voorheen Trivantis, welke al sinds 1999 trouwe dienst doet. Waar andere authoring tools gestroomlijnd en minimalistisch zijn, is Lectora log maar slagvaardig. Op het eerste gezicht toont Lectora een interface die veel wegheeft van Microsoft Powerpoint of vergelijkbare software. Er wordt ingezet op desktop, tablet- en mobiele designs, maar het overschakelen tussen deze platformen verloopt niet altijd even prettig. Lectora moet het daarom vooral hebben van de enorme diepgang en haast onbegrensde mogelijkheden die er met wat front-end kennis en overtuiging uit gehaald kunnen worden; aangepaste stylingelementen, exotische opdrachten en alle toeters en bellen die je bijvoorbeeld van een moderne website mag verwachten. Hoewel je doormiddel van templates of wat creatieve aanleg best makkelijk een standaard ontwerp kunt opzetten, zul je zonder designkennis niet alles uit Lectora kunnen halen.

Naast Lectora Desktop is er ook een online versie, waar teams binnen de cloud aan e-learningoplossingen kunnen werken. Deze versie komt grotendeels overeen met de desktop versie.

Gebruiksvriendelijkheid: Gemiddeld
Mogelijkheden: Extreem hoog (Met CSS, javascript kennis)
Prijs: €900,- per gebruiker per jaar.

Articulate Rise 360

Al vanaf 2016 bouw je binnen Articulate Rise in een online omgeving, waarbij gebruiksvriendelijkheid en een laagdrempelige instap het uitgangspunt zijn..Je gebruikt namelijk vooraf ontworpen blokken die je kan vullen met je eigen content. Deze blokken kunnen vervolgens tekst, afbeeldingen, vragen of andere elementen bevatten. Deze lage instap heeft als voordeel dat er weinig voorafgaande kennis en ervaring nodig is om toch tot een fris en professioneel ogend eindproduct te komen. Door een responsive aanpak en schaalbaarheid van de inhoud blijft de content van de e-learning op vrijwel elk device van de zelfde kwaliteit. Snelheid en gebruikersgemak vanaf de set-up tot implementatie is dan ook waar Articulate Rise graag mee adverteert en zeker het sterkste facet van deze authoring tool. En omdat het een cloud-based toepassing is, kan natuurlijk het hele team aan één project werken. Zo hoeft een designer niet langer op een consultant te wachten, of kan feedback in real-time worden verwekt.

Waar Articulate Rise op inlevert is diepgang. Want hoewel men snel een template naar smaak kan aanpassen en doormiddel van afbeeldingen en tekst een eigen huisstijl of identiteit kan creëren, kiest deze authoring tool er voor om grotere aanpassingen buiten het bereik van de gebruiker te houden. Dit biedt uiteraard een stukje zelfbescherming aan beginnende ontwikkelaars, maar betekend ook dat men vast zit aan de layout van de content blokken en het select aantal didactische oplossingen die bij Articulate Rise ingebakken zitten. Echter, wanneer snelheid en aanpasbaarheid een prioriteit is, en de leerbehoefte met een standaard didactiek prima te faciliteren is, kan Articulate Rise het gepaste middel zijn.

Naast Articulate Rise 360 is er ook Articulate Storyline een zeer interessant pakket. Maar deze verdient op een ander moment meer toelichting.

Gebruiksvriendelijkheid: Hoog
Mogelijkheden: Gemiddeld
Prijs: €1100,- per jaar per gebruiker

Adapt Learning

Adapt is eveneens in 2016 op de markt gekomen en vormt een open source authoring tool voor een divers aantal leervormen. Het open source-aspect is dan ook direct het paradepaartje van Adapt. Niet alleen kan men gebruik maken van een groeiende hoeveelheid content blokken, maar ook aanpasbare HTML-5 elementen en andere toepassingen invoegen. Hiermee is Adapt iets minder beperkend dan Articulate Rise, maar volgt het dezelfde werkwijze. Adapt dient wel op een server te worden geïnstalleerd. Dit proces bestaat uit vele stappen en kan flink wat tijd kosten. Een slimme ICT’er is daarom wel een must-have. Het grootste voordeel van Adapt Learning is dat gebruik van de software geheel gratis is. Een op maat ontworpen e-learningoplossing kan zo een stuk voordeliger worden uitgerold, vooral als het aantal uren aan design en werkvormen laag kan worden gehouden.

Maar is goedkoop uiteindelijk ook duurkoop? Misschien wel. Het gebruik van de standaard content blokken betekent dat een ontwerp er al snel hoekig en minder dynamisch uit gaat zien. En dit toont zich bij Adapt Learning net iets meer dan in haar tegenhanger Articulate Rise. Ook zijn de werkvormen beperkt tot wat er binnen de content blokken te passen valt. Zonder uitgebreide kennis van bijvoorbeeld HTML-5 is het daarom uitdagend om exotische opdrachten of leerelementen te introduceren. Voor het standaard werk is de instap echter zeer laagdrempelig. Dit, samen met prijsaspect, maakt Adept Learning een interessante softwareoplossing voor bepaalde situaties.

Gebruiksvriendelijkheid: Gemiddeld
Mogelijkheden: Gemiddeld
Prijs: Gratis, gebruik van een server á €120,- per jaar.

En de winnaar is…

Het mag duidelijk zijn dat er niet één ultieme authoring tool bestaat. Het ligt een stuk genuanceerder en het ene softwarepakket of platform is beter geschikt om bepaalde leerwensen te bedienen dan het andere. Wil je meer weten over de mogelijkheden van e-learning? Of wat Précon doet om het uiterste uit deze middelen te halen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte